fbpx

Oialla, biologische, wilde chocolade bean-to-bar

WILDE CACAO BONEN, EXQUISE SMAAK

Oialla volgt de cacao van de oogst tot de chocolade reep. Ze beheersen elke stap van de keten en werken nauw samen met de partners in Bolivia. Door deze Bean-to-bar productie geeft het Oialla de middelen om een ​​ongerepte chocolade te creëren met een pure en bijzondere smaak.

ONTDEK DE CHOCOLADE COLLECTIE
Cacaoboon in handen
Rasmus Bo Bojesen
KWALITEIT , JE MOET ERNAAR ZOEKEN

Meester-chocolatier Rasmus Bo Bojesen droomde ervan om zijn eigen biologische chocolade te creëren. Hij is een geschoolde chocolatier en heeft  jarenlang professioneel met chocolade gewerkt. Het koste hem veel moeite om biologische cacao van voldoende hoge kwaliteit te vinden. Samen met Pernille Lüzthøft richtten hij in 2010 Oialla op. Samen zijn zij jarenlang op zoek geweest om deze  uitzonderlijke cocoa te vinden.

 

Inmiddels werken ze al jaren samen met een klein Boliviaans familiebedrijf. De familie Danida verzameld de bonen van cacaobomen in de regenwouden. Wilde bomen die er van nature groeien en nog nooit een kunstmest of bestrijdingsmiddel hebben ervaren. De oogst gaat nog hetzelfde als generatie geleden, de sterke mannen trekken de regenwouden in met minimale middelen. Dat duurt zo’n maand of twee en verzamelen, en fermenteren, de cacao bonen in de regenwouden zoals het al heel lang gebeurd. In het dorp gebeurd dan een verdere bewerking voordat de bonen uiteindelijk naar Denemarken worden verscheept. De samenwerking is, ondanks de lange afstand tussen Denemarken en Bolivia, uitgegroeid tot een vriendschap tussen de families. Danida heeft extra financiële hulp ontvangen waardoor zij kunnen zorgen voor een hoge mate van duurzaam ondernemen en continue productiviteit.

 

Vandaag de dag ontvangt Rasmus Bo Bojesen continu deze prachtige pure cacaobonen, die worden verwerkt tot biologische chocolade van een heel bijzonder kaliber. Dit gebeurd in nauwe samenwerking met een klein, biologisch gecertificeerde, Deense chocoladefabriek.

 

Bean-to-Bar

Toen Oialla in 2010 begon, besteedden maar weinig andere mensen aandacht aan bean-to-bar of single origin chocolade. Vandaag de dag vinden ambitieuze chocolatiers en bedrijven het wel belangrijk om te weten waar de cacao vandaan komt.
Het gebruik van de wilde cacao geeft Oialla de mogelijkheid om exclusieve chocolade te creëren en tegelijkertijd zorg te dragen voor het milieu en de inheemse regenwoud bevolking van Bolivia en Zuid-Columbia.

 

De zoektocht gaat verder

Toen Rasmus op een avond een etentje bijwoonde, vertelde een Deense producent van biologische granen hem over wilde cacaobomen die groeien in de Beni-provincie van Bolivia. Het toeval wilde dat het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken een conferentie organiseerde in Bolivia en ook Bojesen kreeg een uitnodiging om mee te gaan..

Rasmus Bo Bojesen onderzoekt sinds medio 2020 de mogelijkheden om ook wilde cacaobonen te verzamelen uit Colombiaanse regenwoud-gebieden. We verwachten dat de zoektocht nieuwe verfijnde smaken zal toevoegen aan het merk Oialla.