fbpx

Smaakmakers

Smaakmakers

Zo maak je je maaltijden écht af

Olie, azijn, zout en peper, smaakmakers die in de beste gerechten voor komen. Naast de kwaliteiten om verdieping, verfrissing en vervolmaking van de smaak aan je gerechten te geven, hebben deze smaakmakers vaak ook nog invloed op je gezondheid.

CAMELINA OF SWEDEN

Camelina of Sweden is 100% biologische koudgeperste olie. Het is natuurlijk superfood in deze gezondheidsbewuste tijden, boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals omega 3 en vitamine E, voor degenen die gezond willen leven, eten en genieten.

De bloeiende plant Camelina Sativa is een gewas dat door zijn gezonde eigenschappen functionele voeding naar een hoger niveau tilt. In Nederland staat deze bekend als huttentut.  

In Nederland kennen we eigenlijk alleen de Camelina olie, ( huttentut ) maar By Ranch, het biologische bedrijf dat deze planten teelt, heeft ook de droog geroosterde zaden.

We hebben evenwicht nodig! In deze tijd waarin we steeds bewuster omgaan met onze gezondheid is Camelina is een onderscheidend natuurlijk superfood. Studies hebben aangetoond dat gezondheidsvoordelen van omega-vetzuren niet alleen afhangen van de concentratie van vetzuren. Voor een optimale opname via de voeding moet de balans daartussen optimaal zijn, want omega 3 en omega 6 strijden om ruimte in de lichaamscellen. Als we teveel omega 6 binnenkrijgen in verhouding tot omega 3 kan dat negatieve effecten hebben op de gezondheid.
 

Camelina olie bevat meer dan twee keer zoveel omega 3 als 6 (ongeveer 39% omega 3, 17% omega 6 en 14% omega 9). Dit is een bijna perfecte balans, die van nature in geen enkele andere olie voorkomt. Camelina-olie is ook rijk aan vitamine E (antioxidanten) die bijdragen aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. 

2 theelepels camelina-olie komen overeen met de dagelijkse behoefte aan omega 3.

14,95 incl. btw

Malmö Vinegärfabrik

Gepassioneerd door smaken. Ze gaan ver als ze de azijn maken en sluiten geen compromissen! Het fruit wordt geselecteerd uit een groot netwerk van contacten en in samenspraak met getalenteerde Zweedse telers waarbij variëteit, rijpheid, teelt en locatie cruciaal zijn.

 

Het ambacht

De kleine fabriek, of mogen we zeggen microbrouwerij, werd in 2010 opgericht door chef-kok Andreas Larsson en Alexander Zinnert. Tot de zomer van 2012 waren ze bezig met het uitvoeren van allerlei tests op appelrassen, brouwtijden, alcoholsterktes en opslag in vaten. Alles om een uitzonderlijke smaak en kwaliteit te bereiken. Vandaag de dag zijn ze nog steeds trots op het resultaat. Ze maken unieke kleine hoeveelheden echte azijn die ze leveren aan enkele van de beste restaurants en winkels.

 

Uniek biologisch azijn 

Het azijn heeft een evenwichtige zuurgraad met een duidelijke fruitsmaak en een sterk regionaal karakter. De vruchten en bessen worden zorgvuldig gekozen, biologisch en pure variëteiten zijn onze kernwaarden. Er is voor gekozen om de azijn niet te pasteuriseren en filteren om zo de grootse smaak en het pure karakter te behouden. Het ambacht wordt extra benadrukt door iedere fles met de hand te vullen en te etiketteren.

Biologische apelcider azijn

North Sea Salt Works, Viking zout

Ander zout, zowel qua smaak als structuur

zout

In het Noordwesten van Noorwegen wordt zout gewonnen zoals ze het al eeuwen hebben gedaan. De zoutproductie was verdwenen uit Noorwegen maar Michal wist de kwaliteit en smaak op waarde te schatten en heeft de productie heruitgevonden

 

Michal Bietz Overland groeide op in Portland, Oregon, een stad met een Europese uitstraling aan de westkust van de VS, omringd door biologische landbouw en een klimaat dat doet denken aan Zuid-Frankrijk. Dit heeft in Portland op veel fronten een toonaangevende eetcultuur gecreëerd en Michal maakte deel uit van die cultuur. Met haar Noorse man en hun twee jongens verhuisde ze in 2011 naar Oslo, maar het was het eiland Gossen, waar de familie van haar man vandaan kwam, daar voelde ze zich het meest thuis.

 

Met een diepe interesse in de culturele en historische invloeden die zout en de zouthandel wereldwijd hebben gehad, begon Michal deze geschiedenis in Noorwegen en de impact op de traditionele visserij te bestuderen. Tijdens een dagje vissen, langs Bjørnsund richting Saltsteinen, een grote rots die uit de oceaan steekt, nam ze verschillende containers van tien liter mee en vulde deze met fris, koud zeewater. 

ONTDEK HET ASSORTIMENT
zout en peper Mill & Mortar

Samen werkt vaak beter

Zout en peper, een bekende combinatie waar, wat ons betreft, helaas nog te weinig aandacht aan wordt besteed. Maak kennis met de collectie van zout en peper van Mill & Mortar.

Kies voor het prachtig gekleurde rode wijnzout wat een hint heeft met de kruidige smaak van rozemarijn, zoetheid van roos en lavendel en een vleugje warmte van zoete chili.

Of wat dacht je van “Porcini”, ook bekend als Karl Johan-paddenstoel? Deze geeft een uitstekende smaak aan soepen, pasta’s en gerechten met eieren.

ONTDEK DE REST VAN ONS ASSORTIMENT

Mill and Mortar

MILL & MORTAR

Kruiden, specerijen, blends en kruiden voor warme en koude dranken.

Ontdek meer
vloeibare kruiden

VLOEIBARE KRUIDEN

Ontdek de krachtige smaken en hoe je ze met elkaar kunt combineren.

Ontdek meer
Truffle Seaweed Salt

LOFOTEN SEAWEED

Zeewier, je eigen super food en delicatesse in één. Umami en meer.

Ontdek meer
Wholi-food

HEY PLANET

Insecten eten lijkt wellicht vreemd. Wholi food maakt het smakelijk.

Ontdek meer
bean-to-bar-chocolade oialla

MEER DAN VERWENNERIJ

Kies voor de beste kwaliteit. Verwennerij smaakte nog nooit zo goed.

Ontdek meer
geschenken

GESCHENKEN EN CADEAUS

Een uniek cadeau of passend geschenk voor zowel privé als zakelijke relaties.

Ontdek meer