Michal Bietz Overland groeide op in Portland, Oregon, een stad met een Europese uitstraling aan de westkust van de VS. Omringd door biologische landbouw en een klimaat dat doet denken aan Zuid-Frankrijk. Deze ingrediënten hebben in Portland op veel fronten een toonaangevende eetcultuur gecreëerd en Michal maakte deel uit van deze cultuur.
Met haar Noorse man en hun twee jongens verhuisde ze in 2011 naar Oslo. Maar het was het eiland waar de familie van haar man vandaan kwam, daar voelde ze zich het meest thuis.
Zouthandel
Met een diepe interesse in de culturele en historische invloeden die zout, en de zouthandel wereldwijd hebben gehad, begon Michal deze geschiedenis in Noorwegen en de impact op de traditionele visserij te bestuderen.
Tijdens een dagje vissen, langs Bjørnsund richting Saltsteinen, een grote rots die uit de oceaan steekt, vulde ze verschillende containers van tien liter met fris, koud zeewater. Terug aan wal trok ze zich terug in het boothuis. Daar begon ze, op een oude krabkoker te experimenteren met verschillende historische processen om een uniek Noors zeezout te ontwikkelen.
Ze stuurde hiervan monsters naar haar vriend, Mark Bitterman, ’s werelds grootste expert op het gebied van zout gerelateerd aan voedsel. Zijn reactie, en de reacties van verschillende grote Scandinavische en Amerikaanse chef-koks, vertelden haar dat ze iets speciaals van plan was. Ze schakelde de hulp in van haar familie en richte North Sea Salt Works op.
Zout is geschiedenis
Veel mensen over de hele wereld kennen Noorwegen via de zeevruchten. Vanaf de Middeleeuwen hebben de Noren al grote hoeveelheden kabeljauw uit de rijke Noorse Zee geëxporteerd.
Om de vis te bewaren voor transport op de schepen, werd hij gedroogd en gezouten. Veel vond zijn weg naar Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië, waar Noorse kabeljauw een hoofdbestanddeel is van veel traditionele gerechten. Omdat zout goedkoper te produceren was in de zuidelijke klimaten, begonnen de schepen zout naar huis te brengen en de productie van Noors zeezout verdween langzaamaan aan het begin van de vorige eeuw.
Nu met de overvloed aan schone waterkracht, is North Sea Salt Works weer begonnen met de productie van zeezout uit de knapperige koude en schone Noordse zeeën. Het zout is te vinden op de tafels van verschillende sterrenrestaurants in Scandinavië waaronder Noma in Kopenhagen.